Vilken är din gatewayserie?

Magnum Comics Lobo/AxaKelly Sue skrev nyligen ett blogginlägg där det frågades efter vilken serie folk hade som #Gatewaycomic. Jag själv började med Spider-Man när familjen fortfarande bodde i Mohed. Jag hade länge vägrat läsa. Mor hade försökt med lite allt möjligt och sen en dag så kom hon hem med en serietidning Spindelmannen. Sen gick det utför!

Jag började läsa Fantomen och Agent X9. Hade stora högar av Agent X9 som tyvärr försvann under en del av mitt liv vi inte ska prata om. Sen började jag läsa Magnum Comics. Lärde känna Judge Dredd, Lobo, Axa och många andra serier jag aldrig hade hört talats om innan. Axa minns jag speciellt för att jag kände att man var tvungen att gömma tidningen när man läste den. Alla var ju så nakna!

Sen dess har väl jag alltid läst serier på ett eller annat sätt. När jag bodde i Gästrikland så hade vi inte någon lokal seriebutik och biblioteket hade endast Tintin och Kalle Anka (som jag läste ut flera gånger om) och därför blommades inte min smak ut så mycket. Jag slutade dock läsa Spider-Man under flera år efter 1997. Så jag kunde återhämta mig efter den otroligt hemska klonsagan. Nu för tiden är dock Spider-Man i goda händer. Dan Slott har gjort under för karaktären.

I högstadiet hittade jag även serier inne i skolans bibliotek. Ja, det var då jag började läsa manga. Utan att riktigt veta vad manga var för något. Läste lite Dragon Ball och upplevde min första mangapenis. (Detta läsande spårande sedan ut i gymnasiet till att titta på anime, lyssna på J-Rock och sen över till att fastna för J-pop när jag blev gladare. Hittade även till UppCon då.) När jag väl började studera och pendla  till Uppsala så kom mitt gamla serieläsande tillbaka. Det var då jag började följa serier igen. Istället för att vänta på då trades skulle komma till biblioteket. Ladda ner en hel del gjorde jag också.
Ja, jag vet. Hemskt av mig. Om det är till någons tröst så köpte jag faktiskt allt jag tyckte var väldigt bra.

Det är mest på senare år jag kommit in på att läsa mera fanzines, självbiografiskt och indie. Det är något med den där känslan man får då man plockar upp något som ingen annan läst och sen kan rekommendera serien till sina vänner. Exempelvis så tror jag i alla fall att de flesta av mina närmare vänner nu fått läsa I Kill Giants av Joe Kelly. Körde alltid med ”Du borde läsa I Kill Giants. Läs inte om serien innan. Bara plocka upp boken och börja läs. Du kommer inte bli besviken.” Än så länge vet jag ingen vän som blivit besviken.

Så ja. Där har ni hur mycket jag har att tacka Spider-Man för. Drömmer fortfarande om att en dag få träffa Stan Lee och säga ”You. You are the reason I love reading and writing. Thank you Stan.” För det var ju inte bara min kärlek till att läsa serier som startade då. Det var min kärlek till allt läsande och skrivande.

Nu till en fråga. Vilken blev din gatewayserie? Har du någon?
Hade varit kul att höra alla andras svar! Antingen som en kommentar eller som ett eget blogginlägg.

4 reaktioner till “Vilken är din gatewayserie?”

  1. Skulle gärna säga något häftigare än Fantomen, men så är det. Hittade gamla tidningar som också hade serierna Spirit och Blueberry, och sedan rasade det på.

  2. Mina gatewayserier var Spindelmannen och Spirou. Sen rullade det på med liknande serier. Punisher, X-Men, Fantomen, Avengers, Tintin, Starke Staffan, Lucky Luke, Percevan, Johan och Stefan, Marsupilami, Asterix etc.

    Bra med serieintresserade bröder. :)

Du borde verkligen skriva en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.