Hur du gör ett rätt onödigt stöd att luta serietidningar mot

Först vill jag tacka alla som hörde av sig efter senaste inlägget. Fick ett gäng väldigt fina privatmeddelanden från mina vänner.

Nu över till något helt annat.

Jag har letat online och i butiker efter någon billig lösning på ett bokstöd. Något jag kan luta min serietidning mot när jag läser. Hittade lite saker här och där, men allting kostade någonstans över 200kr. Att snickra ihop något hade ju varit en rätt enkel lösning för att få tag på något robust. Fast nu bor jag inte längre på landet och har därför inte tillgång till en bakgård där det finns en gigantisk hög rostiga sågar och plankor. Samt att jag inte är speciellt förtjust i att snickra.

”Men, hallå. Lägg serietidningen/boken ner eller håll i den bara?!”

Jo, men det kan jag ju faktiskt göra. Smart idé!
End of post.

Haha, näe.  Vet inte, jag tycker det bara är så störigt att hålla i någonting medan jag läser. Jag har svårt att sitta stilla när jag läser. Så helst vill jag att jag har någon form av liten vinkel på det jag läser, samtidigt som jag kan snurra runt hur mycket jag vill. Så i söndags bestämde jag mig för att pyssla ihop något onödigt och fult som kunde lösa mitt problem!

Du kommer behöva:

 • En penna
 • Beställa en bok från Bookdepository i vanliga trade paperback storlek.
 • Något du kan klippa med. En sax kan funka t.ex.
 • Något du kan tejpa med. Jag använde t.ex. A4-papper med klistrig baksida.
 • En stor säck kläder
 • Två sudd
 • En smutsig kniv du hittade när du letade efter en sax.
 • Häftstift
 • Sådan där tråd du använder när du gör armband.
 • Anteckningsbok

Steg 1. När du beställer en bok från Bookdepository.com så kommer de i en fin kartongbit. Du kan självklart använda någon annan sorts kartongbit. Däremot kom denna i perfekt storlek för mitt dumma projekt.

Steg 2. Riv och slit bort de korta insidorna. Spara tills senare!

Steg 3. Tejpa ihop den kortare delen av den stora kartongbiten så det ser ut som på fotot. Har du tejp med mustascher på så kan du även berömma dig själv för hur fint det blev.

Steg 4. Ta en av kanterna du rev bort och med en penna märk ut på kartongbiten efter storleken på kanten.

Steg 5. Strunta helt i att klippa längst med den linjen och rita en egen linje förhand. Klipp efter den istället då du aldrig ändå kan lita på de riktiga måtten.

Steg 6. Bli förvånad när ditt ögonmått är mer korrekt än då du drog pennan efter kanten.

Steg 7. Du kan använda den första biten som mått och göra en till bit från den andra mindre biten som du rev loss i början.

Steg 8. Tejpa ena sidan så det ser ut som en misslyckad julklapp.

Steg 9.1. Eftersom den bara är gjord av kartong så kommer det bli rätt lätt. Därför behöver du nu stoppa in någon sorts tyngd. Du kan t.ex. använda avskyvärda böcker du endast äger för att du fick som skämtgåva av några vänner.

Steg 9.2. Fast jag vill ha den något lättare så jag fyllde den med tyg från den stora säcken kläder.

Steg 10. Tejpa fast den andra sidan nu så det ser ut som en kasst inslagen födelsedagspresent.

Steg 11. Ta fram dina två sudd, häftstift och en smutsig kniv du hittade när du letade efter en sax. Börja borra ett hål på baksidan av dina sudd. Spendera runt 20 minuter på detta för bäst effekt.

Steg 12. Stoppa in dina stift så de ser ut som på bilden.

Steg 13.  Ta ut stiften från båda sudden och lägg stiften på samma sätt som du ser på bilden. Från någon av bitarna som blev kvar när du klippte fram kanterna kan du även göra den den kartongremsan som de ligger på. Tejpa fast båda sidorna.

Steg 14. Tejpa lite mera.

Steg 15. Riv och slit sönder en orange pikétröja från den stora säcken kläder. (andra sorters tröjor funkar också) Glöm att fotografera när du gör detta.


Steg 16.
Linda runt tröjtyget. Jag drog över allt tyg och tejpade ihop det med botten. Så botten är ju rätt ful, men nu ska du i alla fall ha något som det går att luta serietidningar mot!

Steg 17. Anteckna ner ”Botten är rätt ful” i anteckningsboken. Det kan vara ett bra namn till en självbiografi.

Titta! Det går faktiskt att luta serietidningar mot den. Antagligen är du nu rätt förvånad över detta!

Nedersta delen av tröjan drog jag över kanten utan att tänka på det. Vilket resulterade i att den kan hålla tidningen och sidorna på plats. Rätt trevlig överraskning!

Självklart kan inte kanten hålla i tyngre hardcovers. Då får underlaget funka som stöd, däremot fick jag ändå rätt vinkel med seriestödet. Så rätt nöjd ändå!

Fixade ett gummisnöre med två häftstift på vardera sida och tryckte fast dem i varsin kant på botten. Främst för att i trade paperbacks eller liknande så vill sidorna bläddra sig själva om du är i början eller slutet av boken. Går enkelt att lösa med att hålla ett finger på sidan som vill bläddra. Fast jag är lat, så snöret fick lösa det problemet istället!

Snöret gör så jag kan läsa pockets också. Perfekt för då du tänker väcka Cthulhu och vill ha rätt vinkel på boken.

Blev i fall nöjd och det gav mig något att göra. Rätt enkel grej, men stor effort för mig. Så yay achievement!

 

2 reaktioner på ”Hur du gör ett rätt onödigt stöd att luta serietidningar mot”

 1. Bra karl reder sig själv, och det blev ju riktigt bra, ju! Med lite pill kan man säkert modda det här till ett litet portabelt ritbord också, om man vill. :D Gummisnöret är en jättebra extragrej, speciellt som jag nu för tiden brukar behöva rita/läsa/göra allt med en katt i knät som ockuperar minst en hand.

 2. Ja, definitivt! Fast då behöver man nog något robustare material än kartong. :)

  Fan, skulle gärna vilja ha problemet med att ha en katt i knä. Fast ska jag ha katt så vill jag bo på landet eller ha en gigantisk lägenhet. Samt stabil ekonomi, haha.

Du borde verkligen skriva en kommentar!